ID Zwitserland 2015

In het kader van het Erasmus + programma en jeugduitwisseling programma van Zwitserland, hebben de Jeugdraad van Yverdon-les-Bains, Nederlandse stichting “CN’ers” en Roemeense vereniging “Jeugd voor Europa” een uitwisseling van jongeren voor jongeren 18-26 jaar oud georganiseerd. Van 8 tot 14 juli waren jongeren van Yverdon-les-Bains gastheer voor het project en jongeren  uit Nederland van de stad Rotterdam als Roemeense jongere van Ploiesti. Dit project werd uitgewerkt dankzij een vanuit een EU Erasmus+ samenwerking. Het doel van het project was dat alle deelnemers hun gelijkenissen en hun verschillen konden  ontdekken. Het hoofdthema van het project, zoals blijkt uit zijn naam, is een interculturele debat. Hierdoor was juist de bedoeling om een zo divers mogelijk groep bij elkaar te brengen. Het project werd ontworpen op de beginselen van non-formele educatie (teamwork, interculturele avonden, geïmproviseerde bijeenkomst van de lokale gemeenschap, enz.).

De eerste activiteiten van de uitwisseling begon op de dag van aankomst door de vergadering met alle deelnemers en alle praktische praktische zaken te bespreken. Op de tweede dag volgde de officiële welkom waar jongeren een ontmoeting met de autoriteiten, lokale media en de vertegenwoordiger van alle organisaties. Na de onderlinge presentaties van de organisaties, begonnen de groepen te werken aan een gemeenschappelijk doel: het organiseren van een Europese interculturele debat. Het programma werd gemaakt op een manier die elke dag was er een periode van een intensieve teamwork, de zogenaamde “culturele tijd”. Zo hebben de deelnemers culturele locatie bezocht die over de Yverdon haar historie en beleid, daarnaast hebben gingen deelnemer de straat op om bewoners te spreken naar hun mening. Ook was er uiteraard “project tijd”. Hier stond centraal debat workshops en het uiteindelijk debatten tussen de jongeren.

Debate picture
Debate picture
Debate training
Debate training

Daarnaast was er ook   “sociale tijd” met het oog op de sociale samenhang en uiteindelijk het versterken hiervan middels zogeheten non-formele games en wat vrije tijd om uit te rusten en voor te bereiden voor de volgende dag. Bij laatste activiteiten stond de vraag hoe veder en hoe kan het beter centraal.

De jeugdleiders kijken terug op een succesvolle uitwisseling terug. Na maanden voorbereiding via Skype conferenties en Facebook groepen hebben de deelnemers het project met een ruim voldoende gegeven uiteraard met ruimte voor verbetering. De mogelijkheid om het advies over een toekomstig programma te drukken werd gegeven aan iedereen.

Making selfies with the public
Making selfies with the public

Stichting CN’ers wil vooral zijn dank uitspreken voor Anthony Richard die alle werksessies had geleid hij was ingehuurd als sociaal-cultureel animator door de stad Yverdon-les-Bains.

Het project was verrijkend, positief en had een goede groepsdynamiek. Wij hopen en zien nu al dat wij diverse jongeren met elkaar hebben verbonden en vriendschappen hebben gekweekt die ook lang na het project zullen blijven.

Wij kijken er naar uit naar ID 2016.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »